Moonchild is er ook voor jou

Elke ouder ziet zijn kind het liefst vrolijk en blij en hoopt dat zijn kind opgroeit tot een veerkrachtige, zelfverzekerde, gelukkige en zelfstandige volwassene. Maar wat te doen als het even niet lekker loopt en er lijkt niets te werken om de situatie te kunnen veranderen of verbeteren?

We willen het beste voor ons kind maar naar welk opvoed-advies moet je luisteren, belonen voor goed gedrag, straffen, time-out geven…… En welke wijze van opvoeden past het best bij jullie gezin? En zoals je misschien wel merkt wat voor je ene kind geldt, werkt niet voor de andere. Een one-size-fits-all advies of tip bestaat helaas (nog) niet.

Maar een one-size-fits-all benadering is er in mijn ogen wel, eentje waarbij we kijken naar de emoties en de achterliggende behoeften van het gedrag van je kind. In plaats van het gedrag top-down te ‘managen’ kun je het als uitgangspunt nemen omdat het inzicht geeft in de binnenwereld van je kind. We werken bottom-up, waarbij we gedrag zien als communicatie van je kind(‘s lichaam). Wat ervaart je kind op dat moment, wat ‘communiceert’ je kind aan emoties of behoeften? Ik maak daarbij gebruik van de Polyvagaal Theorie van dr. Porges. In een notendop, ons autonome zenuwstelsel is een autosnelweg die onze hersenen verbindt met ons lichaam en onze fysiologie, emoties en gedrag beïnvloedt. Gedrag laat ons de staat van de brain-body connectie van je kind zien. Hoe ouder het kind hoe meer het in staat is dit te kunnen reguleren oftewel zijn gedrag te beinvoeden en te reguleren. Het belangrijkste ingrediënt daarbij is een liefdevolle en afgestemde relatie (Attuned, living and safe relationships)

  1. Taal

Het is de ingang om begrip te krijgen voor de emoties en de achterliggende behoefte van je kind. I

Mijn doel is om jou als ouder de handvatten te geven je kind  bij te kunnen staan en ondersteunen als het moeilijk en uitdagend gedrag vertoont. In plaats van top-down, praten, redeneren, belonen of straffen waarbij we de cognitieve vaardigheid van het kind adresseren  In plaats van het proberen te voorkomen en ‘reguleren’ van bepaald gedrag nt?

oor de  en daarmee handvatten om inzicht te krijgen .

 

Ik help je  de opvoeding en begeleiding van je kind op jullie beide af te stemmen, een gepersonaliseerde benadering, zodat je de behoeften en emoties die achter het gedrag van je kind kunt ontdekken. Zo kun je tot een geheel op jouw kind afgestemde oplossing komen. Daarmee bouw je aan een stevig fundament die je kind helpt weerbaarder te worden. Het inzicht in dat gedrag en de ontwikkelingsfase van je kind geven jou als ouder de tools om je kind tijdens de soms moeilijke en uitdagende momenten bij te staan en te ondersteunen.

Soms is het fijn om iemand te hebben die met je meedenkt, vanaf een afstand kijkt of een luisterend oor biedt als het thuis pittige tijden zijn met je kind. Want laten we eerlijk zijn het blijft een uitdaging om altijd maar in alle rust en kalmte te reageren op het gedrag van je kind. Zeker in drukke tijden, als je moe bent aan het einde van de dag of als je gewoon te veel aan je hoofd hebt. Kinderen zijn continu in ontwikkeling en dat gaat soms met hobbels, horten en stoten. Dus af en toe lopen ze in hun ontwikkeling tegen situaties, thuis, op school of met vriendjes, aan waardoor ze tijdelijk in de knel kunnen zitten.

Ik betrek de ouders vanaf het begin bij het coachtraject waardoor ze meer inzicht krijgen in de huidige situatie (hulpvraag) en ontwikkelingsfase van hun kind. Want ook voor ouders betekent het dat in elke ontwikkelingsfase van hun kind weer een andere vaardigheid wordt vraagt voor de opvoeding of ondersteuning.

 

U

Ik onderzoek je hulpvraag

Tijdens deze (ouder)sessies onderzoeken we jouw hulpvraag en behoeften als ouder, waar loop je tegenaan of waar heb je moeite mee. Door het inzicht in het gedrag van je kind te vergroten ontstaat er meer (be)grip en ontwikkel je vanzelf handvatten.

v

Communicatie in ontwikkeling

Het gedrag van je kind kun je zien als ‘communicatie-in-ontwikkeling’. Hij probeert zich te uiten via zijn gedrag. Waar dat als baby huilen is om aan te geven dat het honger heeft, ontwikkelt dat uiten zich langzaam via de ontwikkeling van de taal tot benoemen wat hij voelt of ervaart.

Opvoeding vraagt veel

Kinderen opvoeden vraagt empathie, kwetsbaarheid, moed en heel veel engelengeduld! Blijf vooral ook nieuwsgierig en wees lief en zacht voor jezelf want we doen allemaal ons stinkende best! Graag help ik je kind en jou als ouder op pad.

‘Don’t compare yourself to others.
There is no comparison between the sun and the moon.

They shine when it’s their time!’

‘Comparison is the thief of joy!’
– Theodore Roosevelt

Gedurende het coachingstraject van je kind kan ik ook jou als ouder begeleiden waardoor je het proces van je kind beter begrijpt en kan helpen ondersteunen.

Ik help je leren onderzoeken en vragen wat je kind nodig heeft, in plaats van in te vullen. Want ieder kind heeft zelf de antwoorden. Ieder mens kan uiteindelijk alleen zichzelf helpen met van binnenuit gevoelde oplossingen.

Oudercoaching biedt eventueel een uitkomst als de kinderen jonger zijn dan de leeftijd die ik coach in mijn praktijk of als kinderen zelf niet willen.

Ook kan het zo zijn dat je als ouder meer van een specifiek onderwerp wilt weten, waar ik meer over kan vertellen. Afhankelijk van je hulpvraag zijn dit een of enkele gesprekken.

contact

info@moonchildamsterdam.nl
+31 6 55745396

Adres:
Rubensstraat 20H
1077 MR Amsterdam

online kennismaken

Alvast kennis maken en vragen stellen
via Zoom of Teams?

Plan hier je afspraak.

moonchild

Algemene Voorwaarden
Privacy Statement

© moonchild 2022