Tamara Serno

Na een heerlijke kraamtijd met mijn zoon Milan ontstond er periode van moeilijk in- en doorslapen dat ook bij mij tot slaapproblemen, leidde. Ik was ontzettend moe en voelde me daarnaast ook zo machteloos. Hij had een geheel ander slaap- en eetpatroon dat ik in de meeste boekjes had gelezen…

Op zoek naar de oorzaak en een oplossing verzamelde ik me suf aan informatie uit boeken, op internet, bij vriendinnen: (‘Hoe slaapt jullie kind en wat voor tips hebben jullie voor mij?), deed een lactatie-consult (‘Heb ik wel genoeg melk?’), ging naar de babyfysiotherapeut (‘Ontwikkelt Milan zich wel goed?’) en won ook hulp en advies in bij het OKC.

Omdat hij overdag inmiddels alleen korte hazenslaapjes maakte hoopte ik dat Milan misschien baat zou kunnen hebben bij inbakeren. Nadat ik eerst het ’OKC-lijstje’ met mogelijke (fysieke) oorzaken ben gaan afvinken was de weg daarvoor vrij. Via een telefonisch consult bij Ria Blom en met het haar boek: ‘Regelmaat en inbakeren’ ging ik aan de slag. Ik zal nooit de eerste keer inbakeren vergeten, ik voelde dat Milan zich direct ontspande en zijn slaapje was direct al bijna een heel uur ipv de gebruikelijke 10 of 20 minuten!

Samen met de praktische tips uit het boekje van Stephanie Lampe (‘Baby in een ritme’) kwamen we langzaam in een fijn ritme en kregen we onze nachtrust weer terug.

Ik groeide met vallen en opstaan langzaam in mijn nieuwe rol als moeder …..

Het inbakeren gaf naast de hoognodige (nacht)rust ook veel voldoening omdat het werkte voor Milan maar het gaf mij ook de praktische handvatten om het (slaap)gedrag van Milan beter kunnen te interpreteren en begrijpen. Zo groeide mijn zelfvertrouwen in mijn nieuwe moederrol en kon ik eindelijk iets doen voor mijn kind!

Het is mij inmiddels duidelijk dat er geen ‘standaard-baby‘ en standaard-oplossingen bestaan. Elk kind is uniek, heeft zijn eigen behoeften en maakt in eigen tempo zijn ontwikkeling tot mens door. Het is de crux te ontdekken wat je kind nodig heeft op de lastige momenten.

We doen als moeder en ouders allemaal ons uiterste best en wanneer het even niet zo lekker gaat is het fijn als je met begeleiding je eigen weg weer weet te vinden.

‘Do the best you can until you know better. Then when you know better do better.’
– Maya Angelou

 

‘Ik hoop kinderen en ouders
te mogen inspireren en begeleiden
op hun eigen pad.’

 

Mijn nieuwe levensfase

Na mijn studie Economie en een decennium in de financiële dienstverlening ging het roer om! Ik startte met een opleiding tot kindercoach en met de inspirerende opleiding tot kinderyoga docent bij Helen Purperhart begon M O O N C H I L D vorm te krijgen. Ik zal in de toekomst meer ingrediënten gaan toevoegen aan de coaching zoals mindfulness, yoga nidra, kindervoedingsopleiding zodat de ondersteuning van M O O N C H I L D coaching in de sociaal-emotionele ontwikkeling voor elk kind zo optimaal mogelijk aansluit bij zijn behoeften.

Zo zie je maar weer, als kind had ik het verlangen kinderechter te worden maar omdat ik meer plezier en talent bleek te hebben in de rekenkundige vakken koos ik voor een studie Economie. Na een omweg kom ik terug op mijn oorspronkelijke pad…

Moonchild

De maan heeft verschillende fasen, ze groeit van een nieuwe maan tot volle maan en begint daarna weer opnieuw, elke maand en ieder jaar weer. Net zoals de maan is een kind continu in ontwikkeling en groeit van de ene fase naar de volgende. Tijdens elke fase worden nieuwe vaardigheden ontwikkelt en als die fase klaar is begin je aan de volgende.

 

Ook staat de maan symbool voor onze binnenwereld, onze emoties en gevoelens. En dat is waar bij M O O N C H I L D de aandacht op ligt, ondersteuning bij de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het verder ontwikkelen en vergroten van de weerbaarheid en veerkracht van je kind zodat het leert vertrouwen op zijn eigen kracht, talenten en mogelijkheden.

 

Smile, sparkle, shine…
stay wild M O O N C H I L D!’

 

‘Blijf wild’ blijf altijd onderzoekend en blijf ‘gek’ doen.
Laat je niet vastbinden door ‘wat moet’, of ‘wat normaal is’.
Laat je niet opsluiten door je angsten of gedachten.
Wees vrij. Wees jezelf!